diumenge, 26 d’abril del 2015

El cel, el seu sostre

Ahir, dissabte dia 25 d'Abril del 2015, serà un dia recordat en la història del Nepal. Un terrible terratrèmol (moviment de terra) va sacsejar el Nepal, i Països annexats.  Per explicar-vos les característiques d'aquest sisme, posaré l'explicació al costat de cada terme.

La magnitud del terratrèmol, registrada a les 06:09, va ser de 7.9 a l'escala Ritcher (escala que valora l'energia alliberada per terratrèmol a partir de l'amplitud de les ones). Aquesta taula ens mostra, que ha estat d'una magnitud molt forta. 

El quadre verd, representa la magnitud del terratrèmol del 25/04/2015

  
               Aquest mapa ens mostra que la zona afectada, es troba 
              molt aprop d'una falla, cosa que fa que augmenti el risc.
L'epicentre (punt de la superfície terrestre més propera al hipocentre) ha estat a 81 quilòmetres de la capital, Katmandú i l'hipocentre ha estat a uns 15 quilòmetres de profunditat (focus del terratrèmol, d'on surten ones P i S).
El terratrèmol va durar entre 20 i 30 segons, però ràpidament es va veure la gran catàstrofe que havia produït, derrocant tant patrimonis històrics del país, com la Plaça Basant apur Durbarde com milers d'habitatges dels ciutadans. Fent que en aquests moments, es trobin més segurs dormint a l'intemperie que a qualsevol edifici o casa.





S'ha endut moltíssimes coses materials, però res compat amb les 1900 persones que han mort degut a aquest primer moviment de terra registrat. Es diu, que ha estat l'hecatombe més gran per la que ha hagut de passar aquest país des 1934.



  Aquí us deixo un vídeo, on explica molt bé, què ha passat.

L'informe de l'USGS confirma, a més, la proximitat de l'epicentre amb diverses ciutats nepaleses com Lamjung (a 29 quilòmetres), Pokhara (a 68 quilòmetres) o Katmandú (a 81 quilòmetres).

Degut a la forta magnitud del moviment de terra, ha afectat també a zones de la Índia a ciutats com Nova Delhi, i fins i tot a la frontera amb Pakistán com a Peshawar.

     



18 muntanyencs han mort al camp base del peu de l’Everest a per culpa de l’allau que ha provocat el terratrèmol al mont Pumori. Aquesta allau ha enterrat part del campament base. (Everest).

Un miler d’escaladors, (gairebé la meitat estrangers), eren al campament base o pujant els Himalaies quan s’ha produït el terratrèmol




ÚLTIMA HORA: Avui, dia 26/04/2015, hi ha hagut un altre terratremol, aquest ha estat d'una magnitud una mica inferior. Exactament de 6,2 a l'escala Ritcher. Aquest moviment de terra ha estat un dels 40 que s'han produït fins al moment (no eren de tana magnitud). FIns ara, hi han 4138 morts, i més de 6000 ferits.
 Com podem veure, el món s'està mobilitzant davant d'aquesta gran catàstrofe.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada