divendres, 24 d’abril del 2015

A mi també em fa por l'oblit


Hi ha moments, en el que intento empatitzar amb la gent del meu voltant. Veure com algú pot oblidar tot aquells moments viscuts, aquelles persones qui ha estimat...  és el que m'ha portat a escriure aquesta entrada sobre l'alzheimer. 




Com es pot veure en aquest gràfic de sectors, 
un 60% de l'origen de les demències ve donada 
per l'alzheimer.

L'alzheimer és una patologia neurodegenerativa, progressiva i irreversible la qual afecta de forma difusa a les neurones de l'escorça celebral. 25 milions de persones la pateixen en tot el món.  Es diu, que l'alzheimer és la forma de demància més comuna. Quan es parla de demència, és el terme general per descriure la pèrdua de memòria i altres habilitats intel·lectuals, que és tan severa que afecta a la vida quotidiana de l'afectat.
Aquesta malaltia va ser descrita per Alois Alzheimer.



CAUSES 

Les dues causes principals són l'edat i l'herència familiar.

  • L'edat és una de les causes més evidents. Quan una persona té sobre 65 anys les possibilitats són d'un 10% aproximadament. Però una vegada són majors de 85 anys, les possibilitats augmenten en un 50%.
  • Si parlem d'herència es dona quan els pares o els àvis de l'individu, han patit aquesta demència. Encara que és hereditaria en l'1% dels casos.
 El genotip de l'apolipoproteïna E (ApoE) és el més conegut i estudiat de tots, i es troba en dos estats:
  • Un sembla protegir una persona de la malaltia d'Alzheimer.
  • L'altre sembla que augmenta les probabilitats del desenvolupament de la malaltia
Alguns estudis bastant recents han relacionat aquesta demència amb desordres metabòlics, com la resistència a la insulina.

Punt de vista bioquímic: l'Alzheimer s'associa a la disminució de nivells cerebral d'aceticolina (és una substància química que hi ha al cervell i que treballa enviant senyals d'una neurona a una altra).


SÍMPTOMES

La llista que hi ha a continuació, són una sèrie de símptomes causats per l'alzheimer. Aquests, es poden detectar facilment. Encara que també es poden assemblar als signes naturals de l'envelliment. 
  • Pèrdua progressiva de la memòria.
  • Confussió i desorientació del temps i espai.
  • Mostrar agitació i nerviosisme
  • Argumentar que allà on son no és casa seva (encara que si ho sigui).
  • Perdre's, inclús pel pròpi veïnat. 
  • No poder reconèixer a familiars propers. 
  • Sospitar de tothom.
  • Mostrar-se cansat, trist i deprimit.

HI HA CURA PER L'ALZHEIMER?

Fins al moment la medicina no ha trobat cura, perquè poden passar fins a 20 anys dels primers símptomes, moment en que ja s'han destruït més d'un terç de les cèl·lules celebrals d'una persona.
Però si que existeixen métodes, per que la persona afectada recordi alguna cosa del seu passat. Com la que us mostro en aquest vídeo. Com algú pot recordar, gràcies a la música. 


Per últim us deixo una imatge, en la que podreu veure un estudi que està realitzant la Clínica Oftalmològica de la Universitat de Jena. Relacionant els canvis en la retina de l'ull, amb aquesta demència, l'Alzheimer. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada