dissabte, 28 de març del 2015

Hora pel canvi

Fotografía feta per: Ariadna Colmenero.



Avui, dia 28 de Març del 2015, Com moltes persones arreu del món, he posat el meu granet de sorra a la iniciativa de l'Hora Del Planeta, apagant tots els llums des les 20:30 fins les 21:30




WWF és una de les organitzacions
més grans per la conservació global
del medi ambient.

L'Hora del planeta és la major campanya global de mobilització i lluita contra el canvi climàtic. 

Aquesta campanya està organitzada per WWF. Va neixer a Sidney l'any 2007, i des llavors més de 7000 ciutats, 160 països, moltes empreses, centres educatius,... han participat en aquesta iniciativa. 

Podem dir, que aquest any és un any important per la lluita contra el canvi climàtic, perquè al desembre es reuniran governs de tot el món per aprobar un acord a favor del clima.
Aquí teniu un video, perquè pogueu veure com es mobilitza tot el món a favor d'aquesta hora:




Però tot això em porta a escriure sobre: el CANVI CLIMÀTIC. I com vaig fer a la primer entrada "ignis", utilitzo una notícia per poder-vos parlar sobre un tema important.

QUÈ ÉS?

El canvi climàtic és la variació en el clima global de la Terra. Que pot ser causat tant per factors naturals: temperatura, vents precipitacions. Com per les activitats humanes. Si parlem d'aquest terme, hi trobem dues paraules directament relacionades: escalfament global i efecte hivernacle. Aquesta taula us mostra una petita definició de cadascún.

EFECTE HIVERNACLE
ESCALFAMENT GLOBAL
 Escalfament natural de la Terra. Els gasos presents a l’atmosfera retenen la calor del Sol, mantenint una temperatura adequada per viure.
Augment a llarg termini de la temperatura de l’atmòsfera. Causat pels gasos despresos per activitats humanes com la crema de combustible o la deforstació.

L’atmosfera modificada reté més gasos i fa malbé l’equilibri natural.


Variació de gasos que contribueixen a l'efecte hivernacle: 
  • el diòxid de carboni (CO2), 
  • el metà (CH4). El trobem de forma natural, i també per activitats humanes com la ramaderia. 
  • l’òxid de nitrogen (N2O),
  • el vapor d’aigua,
  • l’ozó
  • els halocarbons: els hidrofluorocarburs (HCFC), els perfluorocarburs (PFC) i l'hexafluorur de sofre (SF6). (gasos artificials)
La imatge ens mostra que el nivell de CO2 a la Terra era inferior a la línia (300). A partir de la Revolució Industrial aquest nivell va començar a augmentar, però va ser a partir de 1950 quan va passar aquesta línia augmentant sense parar fins ara.



Circulació dels oceans: Els vents i els corrents ocaànics transmeten la calor dels tròpics cap als pols. Fent que les masses de gel dels pols es desfaci, i aquesta aigua torni a zones càlides. 

Algunes conseqüències que han patit els oceans són: 

  • El nivell del mar ha augmentat  17 cm els últims segles.
  • Groenlàndia i l'Antàrtida, disminueixen en massa. Entre 2002 i 2006:
    • Groenlàndia perd entre 150-200 km3. 
    • L'Antàrtida perd 150 km3 aproximadament.
Erupcions volcàniques : aquestes, envien cendres i gasos amb sofre a l'atmosfera. Una erupció pot fer variar la temperatura. (baixar-la). Com per exemple: l'erupció del Pinatubo, 1991, va fer disminuir la temperatura mig grau, perquè la radiació solar havia baixat un 5%.



Radiacions solars: Sembla que el sol emeti la mateixa quantitat d'energia dia a dia. Però si això ho mirem a través de períodes de temps llargs, podem observar que hi ha una certa variabilitat.

Variacions orbitals: matemàtics com Milutin Milankovitch, deien que els canvis de temperatures de la terra, eren deguts a la variació orbital de la terra.

No podem oblidar que una de les causes del canvi climàtic, també són les activitats humanes, fàbriques automòbils, amb la ramaderia entre moltes altres. Aixñi que podríem dir que les nostres activitats també formen part de les causes. 

Hi ha moltes evidències d'aquest canvi, però ara us deixo un últim vídeo, on podeu veure com ha canviat la temperatura de la Terra al llarg dels anys:




Tot això em fa pensar, que hauríem de cuidar més la Terra, casa nostra. Perquè si continua així, les conseqüències seran cada cop majors així com més properes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada